Storck product quality

Jakość produktów Gwarantujemy konsumentom niezmiennie wysoką jakość.

Marki Storck są dostępne w wielu krajach na świecie. Są synonimem pysznej przekąski i radości życia. Doskonała jakość oraz świadomość konsumentów, że słodycze Storck sprawią im przyjemność, stanowią o zaufaniu do naszych marek. Jesteśmy z tego dumni i zawsze robimy co w naszej mocy, żeby to zaufanie opierało się na solidnych podstawach.

Założenia

Sprawianie, by ludzie byli szczęśliwi – oto filozofia stojąca za wszystkimi markami Storck. Z tego powodu jakość ma dla nas wielkie znaczenie. Oczekujemy, że nasze produkty będą niezmiennie wysokiej jakości, co można zagwarantować wyłącznie poprzez sprawne zarządzanie jakością, obejmujące odpowiedzialną politykę zaopatrzenia, produkcję we własnych, certyfikowanych zakładach, przejrzyste normy, testy i analizy sensoryczne, i oczywiście dzięki pracownikom, którzy dbają o jakość.

Wywiad

Roger Wedekind – dyrektor departamentu prawa żywnościowego

Dobre surowce, międzynarodowe standardy certyfikacji i rygorystyczny system kontroli – Roger Wedekind opowiada o wysokich standardach jakości obowiązujących w firmie Storck.

Dlaczego produkty Storck cechują się tak wysoką jakością?

Dla wszystkich marek firmy Storck typowy jest dobry smak, a szczególnie świeżość. Żeby zagwarantować tę świeżość, opracowaliśmy innowacyjne rozwiązania umożliwiające optymalizację pakowania produktów. Poza tym oznaczamy swoje produkty precyzyjnie wyliczonymi i sprawdzonymi terminami przydatności do spożycia, dzięki którym będą one zawsze świeże. 

Wszelkie proponowane zmiany terminów przydatności do spożycia są poddawane rygorystycznym testom, aby ustalić, czy w żaden sposób nie wpłyną niekorzystnie na smak, kolor, konsystencję lub wartość odżywczą produktów. Szczególną uwagę zwracamy zawsze na wyroby zawierające witaminy, takie jak nimm2. Witaminy to w końcu wyjątkowo wrażliwy składnik.

Jaki to ma wpływ na postępowanie z surowcami?

Starannie dobieramy i ściśle nadzorujemy swoich dostawców i hurtowników. Niektóre z zaopatrujących nas zakładów otrzymują zielone światło dopiero po przeprowadzeniu intensywnych kontroli. Musimy być tacy surowi, aby móc zagwarantować stale wysoką jakość, ponieważ nawet niewielkie zmiany smaku i składu surowcowego mają wpływ na nasze produkty. Częstotliwość przeprowadzanych kontroli zależy od wrażliwości poszczególnych składników. Na rodzaj kontroli wpływają również bieżące wydarzenia, na przykład w przypadku, gdy otrzymamy doniesienia o zniszczonych plonach w krajach naszych producentów. Firma Storck postępuje zgodnie z pewną fundamentalną zasadą – chcemy wywierać pozytywny wpływ na produkt na każdym etapie jego powstawania. I tak właśnie robimy.

Czy może Pan podać jakiś przykład?

Weźmy ziarna kakaowca. Ziarna do produkcji naszej czekolady kupujemy w postaci surowej. Potem sami przetwarzamy je w naszych zakładach, na przykład samodzielnie je prażymy. Dzięki temu cudowny aromat prażonego kakao nie ginie podczas transportu, a my możemy uprażyć ziarna w stopniu idealnie odpowiadającym naszym potrzebom. To samo dotyczy naszej masy czekoladowej, którą również wytwarzamy sami. Często jest to kwestia niuansów. „Własna robota” to kluczowy element naszej recepty na sukces. Pozwala nam zachować pełną kontrolę nad realizacją naszych receptur. Dzięki temu możemy zagwarantować szczególną, wyjątkowo wysoką jakość.

Czy wprowadzacie procedury kontroli jakości dla surowców i gotowych wyrobów?

Regularne kontrole i certyfikacja oznaczają, że nasza praca podlega audytom. Częste audyty zapewniają zgodność z przepisami prawa. Ale my robimy jeszcze więcej – uczestniczymy w dobrowolnych systemach certyfikacji. W związku z tym musimy spełniać dodatkowe, rygorystyczne kryteria, które narzuciliśmy sobie sami, na przykład w zakresie zrównoważonego pozyskiwania oleju palmowego.

Jakie ważne cele i wyzwania czekają Was w przyszłości?

Zachowania konsumentów bez przerwy się zmieniają. Spełnianie wszystkich oczekiwań kupujących to fantastyczne wyzwanie. W tym zakresie chcemy iść własną drogą, która odpowiada filozofii firmy Storck.

Najważniejsza wiadomość

Nasza gwarancja jakości nie jest pustą obietnicą.
Zaufanie konsumentów do naszej firmy stanowi dla nas motywację.

Certyfikaty i nagrody

IFS Food

IFS Food

IFS Food (International Featured Standards): globalne standardy kontroli dla producentów żywności, ważny wyznacznik jakości i bezpieczeństwa.

FSSC 22000

FSSC22000

FSSC 22000 (Certyfikacja systemu bezpieczeństwa FSSC 22000): ważny wyznacznik jakości dla bezpieczeństwa żywności w globalnych łańcuchach produkcyjnych.

SAI 8000

SA8000

SA 8000: międzynarodowa norma odpowiedzialności społecznej w zakresie równości społecznej w miejscu pracy, godnych warunków pracy oraz bezpieczeństwa i higieny pracy.

Ponadto Storck poddaje szereg swoich produktów dobrowolnym testom przeprowadzanym przez ekspertów z Niemieckiego Towarzystwa Rolniczego (DLG). W 2014 roku firma Storck otrzymała od DLG nagrodę za utrzymywanie niezmiennie wysokiego poziomu produktów przez wiele lat. Proces oceny towarzyszący przyznaniu nagrody obejmuje badanie żywności przez komisje eksperckie, które nie znają nazwy producenta, marki ani ceny badanych produktów.