Jakość produktów Gwarantujemy konsumentom niezmiennie wysoką jakość.

Marki Storck są dostępne w wielu krajach na świecie. Są synonimem pysznej przekąski i radości życia. Doskonała jakość oraz świadomość konsumentów, że słodycze Storck sprawią im przyjemność, stanowią o zaufaniu do naszych marek. Jesteśmy z tego dumni i zawsze robimy co w naszej mocy, żeby to zaufanie opierało się na solidnych podstawach.

Nasze zasady zachowania bezpieczeństwa produktów oraz ich jakości

Sprawiać ludziom radość: Jest to filozofia, która stoi za produktami firmy Storck. Filozofia ta wymaga również zachowania najwyższego poziomu bezpieczeństwa i jakości produktów. Ścisłe ukierunkowanie na jakość jest wspierane przez cały system rozwiązań we wszystkich obszarach łańcucha zaopatrzeniowego, produkcyjnego i logistycznego. Nasz system zarządzania jakością opiera się na ścisłych zasadach oraz gwarantuje bezpieczeństwo i jakość naszych produktów w najwyższym stopniu.
 

Dowiedz się więcej

Zakup wysokiej jakości surowców zgodnie z określonymi specyfikacjami, własne certyfikowane zakłady produkcyjne, surowe normy i własne laboratoria służące do testowania wszystkich surowców, półproduktów i wyrobów gotowych oraz wysoko wykwalifikowani pracownicy są filarami naszego systemu zarządzania i zapewniają, że ryzyko jest identyfikowane na wczesnym etapie i w miarę możliwości eliminowane za pomocą odpowiednich środków. 

Wyraźna świadomość bezpieczeństwa i jakości istnieje we wszystkich obszarach przedsiębiorstwa, a jej podstawą są następujące zasady:

  • staranny rozwój produktów, z uwzględnieniem wszystkich istotnych wymogów prawnych 
  • wyselekcjonowane, wysokiej jakości surowce oraz nieszkodliwe dla zdrowia materiały opakowaniowe 
  • nowoczesne procesy produkcyjne i najnowocześniejsze urządzenia produkcyjne, które gwarantują wysoki stopień bezpieczeństwa produktu 
  • analizy ryzyka zgodne z wymaganymi przepisami prawa zasadami systemu HACCP 
  • konsekwentne przestrzeganie zasad „Dobrej Praktyki Produkcyjnej” (GMP) 
  • skuteczne podnoszenie kwalifikacji pracowników 
  • zrozumiałe, jasno skonstruowane procesy 
  • regularne inspekcje i certyfikacje w celu zapewnienia zgodności ze wszystkimi określonymi wymogami jakościowymi oraz w celu wdrażania tych wymogów 
  • ścisła wymiana informacji z zewnętrznymi ekspertami i doradztwo ze strony niezależnych instytutów badawczych 
  • pełna funkcjonalność naszego systemu umożliwiającego śledzenie pochodzenia produktu 
  • obszerne strategie testowania i techniki przeprowadzania analiz 
  • reguły logistyczne gwarantujące świeżość naszych produktów  
  • ukierunkowana struktura komunikowania się na poziomie wewnętrznym jak i zewnętrznym

Wywiad

Roger Wedekind – dyrektor departamentu prawa żywnościowego

Dobre surowce, międzynarodowe standardy certyfikacji i rygorystyczny system kontroli – Roger Wedekind opowiada o wysokich standardach jakości obowiązujących w firmie Storck.

Dlaczego produkty Storck cechują się tak wysoką jakością?

Dla wszystkich marek firmy Storck typowy jest dobry smak, a szczególnie świeżość. Żeby zagwarantować tę świeżość, opracowaliśmy innowacyjne rozwiązania umożliwiające optymalizację pakowania produktów. Poza tym oznaczamy swoje produkty precyzyjnie wyliczonymi i sprawdzonymi terminami przydatności do spożycia, dzięki którym będą one zawsze świeże. 

Wszelkie proponowane zmiany terminów przydatności do spożycia są poddawane rygorystycznym testom, aby ustalić, czy w żaden sposób nie wpłyną niekorzystnie na smak, kolor, konsystencję lub wartość odżywczą produktów. Szczególną uwagę zwracamy zawsze na wyroby zawierające witaminy, takie jak nimm2. Witaminy to w końcu wyjątkowo wrażliwy składnik.

Jaki to ma wpływ na postępowanie z surowcami?

Starannie dobieramy i ściśle nadzorujemy swoich dostawców i hurtowników. Niektóre z zaopatrujących nas zakładów otrzymują zielone światło dopiero po przeprowadzeniu intensywnych kontroli. Musimy być tacy surowi, aby móc zagwarantować stale wysoką jakość, ponieważ nawet niewielkie zmiany smaku i składu surowcowego mają wpływ na nasze produkty. Częstotliwość przeprowadzanych kontroli zależy od wrażliwości poszczególnych składników. Na rodzaj kontroli wpływają również bieżące wydarzenia, na przykład w przypadku, gdy otrzymamy doniesienia o zniszczonych plonach w krajach naszych producentów. Firma Storck postępuje zgodnie z pewną fundamentalną zasadą – chcemy wywierać pozytywny wpływ na produkt na każdym etapie jego powstawania. I tak właśnie robimy.

Czy może Pan podać jakiś przykład?

Weźmy ziarna kakaowca. Ziarna do produkcji naszej czekolady kupujemy w postaci surowej. Potem sami przetwarzamy je w naszych zakładach, na przykład samodzielnie je prażymy. Dzięki temu cudowny aromat prażonego kakao nie ginie podczas transportu, a my możemy uprażyć ziarna w stopniu idealnie odpowiadającym naszym potrzebom. To samo dotyczy naszej masy czekoladowej, którą również wytwarzamy sami. Często jest to kwestia niuansów. „Własna robota” to kluczowy element naszej recepty na sukces. Pozwala nam zachować pełną kontrolę nad realizacją naszych receptur. Dzięki temu możemy zagwarantować szczególną, wyjątkowo wysoką jakość.

Czy wprowadzacie procedury kontroli jakości dla surowców i gotowych wyrobów?

Regularne kontrole i certyfikacja oznaczają, że nasza praca podlega audytom. Częste audyty zapewniają zgodność z przepisami prawa. Ale my robimy jeszcze więcej – uczestniczymy w dobrowolnych systemach certyfikacji. W związku z tym musimy spełniać dodatkowe, rygorystyczne kryteria, które narzuciliśmy sobie sami, na przykład w zakresie zrównoważonego pozyskiwania oleju palmowego.

Jakie ważne cele i wyzwania czekają Was w przyszłości?

Zachowania konsumentów bez przerwy się zmieniają. Spełnianie wszystkich oczekiwań kupujących to fantastyczne wyzwanie. W tym zakresie chcemy iść własną drogą, która odpowiada filozofii firmy Storck.

Najważniejsza wiadomość

Nasza gwarancja jakości nie jest pustą obietnicą.
Zaufanie konsumentów do naszej firmy stanowi dla nas motywację.

Certyfikaty i nagrody

IFS Food

IFS Food

IFS Food (International Featured Standards): globalne standardy kontroli dla producentów żywności, ważny wyznacznik jakości i bezpieczeństwa.

FSSC 22000

FSSC22000

FSSC 22000 (Certyfikacja systemu bezpieczeństwa FSSC 22000): ważny wyznacznik jakości dla bezpieczeństwa żywności w globalnych łańcuchach produkcyjnych.

SAI 8000

SA8000

SA 8000: międzynarodowa norma odpowiedzialności społecznej w zakresie równości społecznej w miejscu pracy, godnych warunków pracy oraz bezpieczeństwa i higieny pracy.

Ponadto Storck poddaje szereg swoich produktów dobrowolnym testom przeprowadzanym przez ekspertów z Niemieckiego Towarzystwa Rolniczego (DLG). W 2019 roku firma Storck ponownie otrzymała od DLG nagrodę za utrzymywanie niezmiennie wysokiego poziomu produktów przez wiele lat. Proces oceny towarzyszący przyznaniu nagrody obejmuje badanie żywności przez komisje eksperckie, które nie znają nazwy producenta, marki ani ceny badanych produktów.