
Rozwój nowych produktów Rozpoznanie trendów dotyczących marek i skuteczne wykorzystywanie możliwości.
Podstawa
Podstawą, na której opiera się każdy nowy produkt lub zoptymalizowana receptura, jest dogłębna analiza rynku, bowiem Storck zawsze kieruje się oczekiwaniami klientów.
Następnie nasz zespół uruchamia produkcję próbnej partii wybranych łakoci. Później przychodzi czas na eksperymenty – sprawdzamy i porównujemy surowce, testujemy procedury produkcyjne i dopracowujemy je, aby za każdym razem otrzymywać jak najlepsze rezultaty.
Długofalowy sukces naszych nowości zależy również od tempa pracy. Storck nieustannie inwestuje w najnowocześniejsze maszyny i urządzenia dla swoich zakładów i przykłada ogromną wagę do produkcji we własnych ośrodkach, która umożliwia optymalizację procesów i zachowanie wysokich standardów jakości.
Zyskują na tym również istniejące marki. Udoskonalenia i nowe warianty istniejących receptur oraz wdrażanie nowych technologii produkcji, pozwalają nam łatwiej spełniać wymagania konsumentów.
Opis procesu
Od pomysłu do bestsellera: Wszystko zaczyna się od koncepcji nowego produktu. Ta koncepcja staje się podstawą briefu, który trafia do działu rozwoju. Następnie nasz zespół opracowuje specyfikację i wymagania potrzebne do stworzenia próbnej receptury (prototypu). Prototyp ten zostanie pieczołowicie wykonany ręcznie w naszym firmowym ośrodku badawczym.
W kolejnym etapie potencjalny produkt jest badany, a przede wszystkim degustowany! Skupiamy się na smaku, konsystencji i aromacie, ale także na wyglądzie. Zanim receptura zostanie ostatecznie zatwierdzona, bez przerwy dopracowujemy szczegóły i przeprowadzamy kolejne degustacje.
Proces powstawania nowych produktów wiąże się z licznymi badaniami. Zanim wyrób będzie mógł trafić do produkcji, przeprowadzamy badania okresu trwałości, przechowalnicze i konsumenckie, a także oceny opłacalności. Od samego początku są również brane pod uwagę szczególne aspekty, gusta i wymagania panujące w poszczególnych krajach.
W zależności od tych wymagań możemy nawet budować nowe linie technologiczne. Pierwsza partia produkcyjna na linii to zawsze ekscytująca chwila, ponieważ wtedy widać, jak dobrze wykonał swoją pracę zespół ośrodka badawczego.
Doskonałe zaplecze
Od mieszalników, przez wałki, patelnie po konchy – firma Storck dysponuje w pełni wyposażonym zapleczem kuchennym i skomplikowanymi urządzeniami do wytwarzania próbek. Technolodzy żywności, dietetycy i doświadczeni fachowcy w dziedzinie technologii produkcji słodyczy pracują tu ręka w rękę. Personel z naszego działu „receptur czekolady i nadzień” to prawdziwi mistrzowie czekoladowych kreacji. Wszystko, co będzie gwarancją wysokiej jakości i wyjątkowości marek Storck, kiedy wyrób trafi w końcu do masowej produkcji, jest tu dopracowywane w najmniejszym szczególe. Słodycze są wyrabiane ręcznie i w niewielkich ilościach.
Wyzwanie
Marki Storck są dostępne w wielu krajach na świecie. Ich wyjątkowy smak jest w dużej mierze zasługą świeżości. To stanowi dla nas ogromne wyzwanie, jeżeli chodzi o transport na długich trasach. Dzięki dopracowanej logistyce konsumenci w odległych krajach mogą cieszyć się smakiem słodyczy Storck takiej jakości, jakiej od nas oczekują.